ibreza logo

Zaváranie varenia sviečkou

Zaváranie je jedným zo spôsobov tepelnej konzervácie potravín, pri ktorej je pokrm v pohári tesne uzavretej sviečkou ohrievaný na teplotu okolo 85 °C alebo vyššej.

Ohrievaním uzavretých pohárov vo vode alebo pare dôjde k uvareniu a pasterizácii pokrmov. Zároveň je z nádoby vytlačený prebytočný vzduch, ktorý sa vplyvom vysokej teploty rozťahuje. Po čase sa dostane poháre. Tým dôjde k zmršteniu vzduchu vo vnútri pohára, pretože je uzavretá sviečka, zníži sa v nej tlak. Viečko je okolitým atmosférickým tlakom pritlačené pevne k poháru a tak je dosiahnuté vzduchotesnosti a zároveň pasterizácia pokrmu. Pokrm je chránený pred kontamináciou mikroorganizmami z vonkajšieho prostredia a môže tak dlhšie uchovať bez pokazenia.

Prvé pokusy s hermetickým konzervovaním ovocia vykonal roku 1804 francúzsky kuchár Aperto. Tieto konzervy boli určené pre francúzske vojnové lode.

Zaváranie varenia sviečkou

Go to Top