Starostlivosť o izbové rastliny v zimných mesiacoch

Počas zimných mesiacov býva častým problémom izbových rastlín suchý vzduch- ten je úzko spojený s vyššou teplotou, teda vykurovaním. Určite mnohí z vás pestujú rôzne druhy priamo nad radiátormi na parapete. Musím sa priznať, že medzi „vás“ patrím aj ja a v období od cca novembra do marca jednoducho presúvam paprade (Asplenium) a lopatkovec (Spathiphyllum) na francúzske okno, pod ktorým žiadne vykurovacie zariadenie nie je. Počas uplnulých sezón rastliny trpeli, ich listy na okrajoch zosychali a boli celkovo akoby bez života.

Samozrejme im pomáham aj tým, že ich rosím s veľmi malou dávkou hnojiva a ak sa dá (alebo ak nezabudnem) sprchujem ich raz za 7-10 dní. Tým nahrádzam aj zálievku, no nikdy nezabudnem vyliať prebytočnú vodu s obalovej nádoby. Niekedy však zvolím aj klasický spôsob zalievania, nakoľko do vody pridávam hnojivo (v zimnom období asi raz za 4 týždne). Rastlinky takto spoľahlivo prežijú a do jari ich v oknách nahradia vianočné hviezdy, ktoré sú zároveň aj dekoráciou. O tom však pridám článok neskôr, keďže sa na ich nákup ešte len chystám ?

Zvyšovať vlhkosť pri rastlinách môžete aj tým, že do nádoby/ pohára nalejete vodu, ktorá sa postupne prirodzene bude vyparovať. Veľmi zaujímavou dekoráciou môže byť zaváraninový pohár naplnený kamienkami, ktoré ste si priniesli napríklad z dovolenky ( pohár dolejeme vodou). Okraj si môžete dozdobiť stužkou alebo motúzikom a jednoducho položiť k rastlinám. Ukážku predstavím čoskoro.

Kvapalné hnojivo na izbové rastliny

  • vyrovnaný pomer živín, podporuje rast a kvitnutie
  • na prihnojovanie izbových kvitnúcich a nekvitnúcich rastlín (cyklámeny, mini ruže, gloxínie, africké fialky, šeflery, sansevierie (svokrin jazyk), tradeskancie, a pod.)
  • roztokom prihnojujte 1x za 2 týždne počas celého vegetačného obdobia
  • dávkovanie: 15 ml (vrchnák od fľaše) nalejte do 2 litrov vody a premiešajte

Starostlivosť o izbové rastliny v zimných mesiacoch

Zdroj: AGRO CS