Len základných druhov máme viac ako 200 a o jednotlivých kultivaroch a variáciach ani nehovoriac.

Dnes si povieme o rozdieloch medzi jednotlivými druhmi, najmä tými, ktoré sú často pestované a zaujímavé. Šľachtenie bolo kedysi doménou angličanov, ale neskôr aj nemcov, francúzov či američanov. Dnes nájdeme šachtiteľské stanice aj v Česku, či na Slovensku ?

Najčastejšie sa u nás pestujú druhy:

Pelargonium peltatum– ťahavé muškáty, ktoré si nájdu uplatnenie najmä na balkónoch, či závesných nádobách. Nájdeme naozaj neskutočné množstvo krížencov, ktoré majú veľmi široké zastúpenie farieb. Po dvoch až troch rokoch nám jednotlivé výhony drevnatejú a strácajú schopnosť vytvárať bohaté previsy. Preto je vhodné pestovať ich každý rok z nových rastliniek, ktoré si buď kúpime, ale ak máme priestor a chuť môžeme si ich jednoducho namnožiť aj v domácom prostredí. Najmä plnokveté odrody neznášajú, ak ich dlhodobo premokríme.

Pelargonium zonale- muškát krúžkový, teda tak ako je aj z názvu jasné- ide o druhy s charakteristickou kresbou na listoch. Majú vzpriamený rast a pomerne hustý habitus. Kvitnú veľmi bohato a najmä v starších záhradách sa stretávame s výsadbou na záhonoch, no opäť platí, že plnokveté odrody sú náročnejšie na prebytok vody a dážď.
Pelargonium grandiflorum- veľkokveté muškáty, ktoré sa bežne v prírode nevyskytujú a vznikli krížením viacerých druhov. Sú takisto vzpriamené s množstvom kvetov, ktoré nás očaria už od skorého leta. Na rozdiel od ťahavých muškátov ich nezostrihujeme pred zimou. Sú náchylné na dážď a teda aj na zálievku na listoch, no vyžadujú si mierne vlhký substrát. Veľmi sa im darí na parapetoch, v mobilných nádobách a na miestach chránených pred dažďom.
Pestrolisté muškáty– majú možno menšie zastúpenie na Slovensku a to z toho dôvodu, že aj napriek ich zaujímavým listom s odtieňmi zelenej, bielej, ružovkastej, či žltej mávajú menej výrazné kvety. Napriek tomu si nájdu svojich obdivovateľov a uplatnenie najmä v mobilných nádobách, či parapetách.

Skupina anjelských muškátov- Angels Regal pelargonium vznikli krížením a z časti pripomínajú kvety fialky. Sú veľmi dekoratívne vďaka viac farebným kvetom a svojemu hustému a kompaktnému rastu. Nemajú v obľube príliš veľký úpal, ale naopak ani miesta vystavené ďaždom. Mnohokrát na nich cítiť citrónovú vôňu, ktorú si zachovali po svojich predkoch pri šľachtení.

Pelargonium graveolens- voňavé muškáty, ktoré sú charakteristické vôňou po citrónoch a pre mnohých je skôr nepríjemnou ako lákavou. Nakoľko nie sú až tak kompaktné a ich kvety nie veľmi výrazné, obľuba v ich pestovaní nie je až tak vysoká. Sú však dostatočne mohutné a dosahujú vášku okolo 60cm, ich listy sú strihané a sýto zelené.
Aby vaše muškáty, okrem vhodného miesta, substrátu a zálievky nezabúdajte na pravidelné dodávanie živín a to v podobe hnojiva KRISTALON Muškát – hnojivo novej generácie

KRISTALON Muškát

  • unikátne zloženie s aktivátorom kvitnutia (50% fosforu v zvláštnej forme polyfostátov – podľa výskumu na rastliny prijateľnejší a ešte účinnejší)
  • mikroprvky ako rastlinné „vitamíny“ na výbornú kondíciu rastlín
  • udržiava rastliny stále v intenzívnom raste (silné a dlhé výhonky)
  • zaisťuje sýte farby kvetov, bohaté kvetenstvá a bujný koreňový systém
  • rýchly a viditeľný účinok
  • zabraňuje žltnutiu listov
  • použitie aj na ostatné balkónové rastliny – surfínie, begónie, fuchsie, lobelky, bakopy, vejárovky, gazánie, čarodejky a pod.
  • aplikácia zálievkou aj postrekom cca 1x týždenne
  • dávkovanie: 1 odmerka (10 g) hnojiva na 10 l vody
  • balenie 0,5 kg na 500 l zálievky

Zdroj: AGRO CS