Aj keď by sa mohlo zdať, že sa v zime nedá pre našu záhradu takmer nič robiť, nie je tomu tak. Ako sa hovorí, šťastie praje pripraveným. V prípade starostlivosti o našu záhradu to platí dvojnásobne. Dokonca aj za tuhých mrazov, keď je zem stvrdnutá na kameň, môžete toho pre svoju záhradu urobiť skutočne veľa.  Niektoré činnosti je dobré robiť práve v zime. Často s tým ušetríte množstvo drahocenného času, ktorý môžete venovať svojej záhrade počas sezóny. Prečítajte si to v článku: Tipy, čo robiť v zime, keď záhrada spí

Nákup semienok

V prvom rade je to ideálne obdobie pre nákup semienok. Na trhu sa objavuje stále väčšie množstvo nových a nových semienok, ktoré v minulosti nebolo možné u nás dostať. V súčasnosti je medzi záhradkármi ,,v móde” skúšať nielen nové odrody zeleniny, ale aj samotné druhy rastlín, ktoré sme v podstate v našich záhradách donedávna nemohli vidieť.

Orezávanie stromčekov

Niektoré druhy stromčekov sa dajú orezávať už vo februári a marci. Všetko závisí od vonkajšej teploty, ktorá by nemala presiahnuť -8°C. K tomu by sme mali použiť vhodné náradie.

Pilka PYSW12-BD • na sadrokartón, s púzdrom

Zhromažďovať organickú hmotu.

V zime môžete zohnať balíky slamy na mulčovanie (okrúhle, ktoré sa dajú kotúľať, nie tie hranaté, s ktorými sa ťažko manipuluje), zabezpečiť hnojivo na doplnenie organickej hmoty do pôdy alebo si v lese (po dohovore s majiteľom) nazbierať zvyškové drevo na stavbu vyvýšených záhonov.

Tipy, čo robiť v zime, keď záhrada spí.

Posypávať záhony popolom

Pokiaľ kúrite doma drevom alebo drevenými lisovanými briketami, potom môžete posypávať pozemok popolom z kachlí. Drevený popol obsahuje najmä väčšie množstvo draslíka a vápnika, čo sú dve nevyhnutné živiny, ktoré rastliny potrebujú k zdravému rastu. Popol má podobné chemické vlastnosti ako vápno, ktorým niekedy poľnohospodári vápnom poľa a neutralizuje kyslé pôdy.

Kropiť záhony močovinou

Močovina je bohatá najmä na dusík a fosfor. Po zriedení vodou ju možno využiť ako tekuté hnojivo k rastlinám. V zime sa rastliny zvyčajne nehnoja, ale môžete močom kropiť záhony, do ktorých ste na jeseň zaryli väčšie množstvo organickej látky bohatej na uhlík (hnoj, slamu, piliny, štiepku). Alebo môžete moč aplikovať pod zamulčované stromčeky či kríky. Uhlíky organická hmota do seba močovinu natiahne.

Konva Garden 06,00 lit, plast krhla polievacka

Opraviť a nakúpiť náradie

Najlepšie už v decembri môžete natrieť olejom a nabrúsiť rýle, motyky a nože na plečky; môžete opraviť hrable, rebrík, kolieska a prípadne dokúpiť alebo vyrobiť nové náradia.

Tipy, čo robiť v zime, keď záhrada spí.

Zbierať úrodu

Pri troche plánovania zostáva záhrada zdrojom vitamínov a minerálov aj v zime, kedy je možné zberať ružičkový kel, najrôznejšie listovú zeleninu (cibuľa zimná, pažítka, petržlen kučeravý), niektoré čajové bylinky a keď rozmrzne pôda, tak aj topinambury. Predpokladom je vysadiť tieto plodiny v správny čas, nechať ich na záhrade do zimy a listovú zeleninu ochrániť pred snehom a mrazom vrstvou mulča.

Tipy, čo robiť v zime, keď záhrada spí.

Rýľovať

Začiatkom a koncom zimy, keď nie je pôda skrz na skrz premrznutá, môžete vziať rýľ a porýľovať záhony, ktoré ste nestihli okopať na jeseň, prípadne porýľovať ďalšiu doteraz nevysadenú plochu a rozšíriť si záhradku. Rýľovanie má význam najmä na ťažké ílovitej pôde.

Rýľ Solid™ špicatý

Chrániť rastliny pred mrazom

Najmä pred holomrazmi (mráz bez snehu) je dôležité chrániť cesnak, jahody a bylinky vrstvou slameného mulču alebo čečinou, aby nevymrzli.

Tipy, čo robiť v zime, keď záhrada spí.

Rúbať stromy

V zime, v čase vegetačného pokoja, je čas na rúbanie umierajúcich, chorých, poškodených alebo prekážajúcich stromov. Pne jabloní a orechov, ktoré po stromoch zostanú, na jar naočkujte sadbou hlivy ustricovej. Rýchlejšie sa rozloží a na jeseň sa najete húb.

Tipy, čo robiť v zime, keď záhrada spí.

Kŕmiť vtáky

Pritiahnuť a udržať si na záhrade užitočné vtáky je dôležité pre udržanie niektorých hmyzích škodcov pod kontrolou bez použitia chémie. Sýkorky a iné zimujúce vtáctvo dokáže zničiť 99% zimujúcich lariev obaľovača jablčného, ktorý spôsobuje červivosť jabĺk a iného ovocia. V zime, kedy je v prírode nedostatok potravy a sťahovavé vtáky odlietajú do teplých krajín, prikrmovanie veľký význam pre zamedzenie strát populácií jednotlivých vtáčích druhov, ktoré u nás zostali. Okrem toho výhľad na vtáčiu búdku za oknom je na nezaplatenie.

Tipy, čo robiť v zime, keď záhrada spí.

Postaviť kurník, alebo králikáreň

Keď v zime postavíte domček pre hydinu alebo králikáreň, môžete sa na jar pustiť do chovu. Získate nových pomocníkov, ktorí dokážu zužitkovať rôzne organické zvyšky a plnia v záhrade dôležité funkcie. Regulujú škodcov a slimáky, poskytujú výživný hnoj či trus a dokážu premieňať nejedlá biomasu v chutnú stravu (vajíčka, kačacie a králičie mäso).

Prihŕňať sneh ku stromčekom

Aj so snehom môžete na záhrade hospodáriť. Prihrňujte ho k ovocným stromčekom či kríkom, vŕbam, mrazuvzdorných bambusom a k iným vlhkomilným rastlinám. Zaistíte im viac vlahy na jar, kedy ju potrebujú na naštartovanie rastu po zimnom spánku.

Tipy, čo robiť v zime, keď záhrada spí.

Vysiať papriky a paradajky

Možno sa to zdá trochu skoro, ale vo februári vysejte do sadbovačov papriky a zeler tieto dve plodiny majú veľmi dlhú vegetačnú dobu a bez včasného predpestovania by vám nedozreli. V marci dosejte baklažány a rajčiny. Nechajte za oknom pri teplote 20 ° C až 30 ° C, zalievajte a na jar budete mať vlastné sadeničky odrôd, ktoré ste si sami vybrali. V polovici mája ich môžete vysadiť von na záhradku.

Tipy, čo robiť v zime, keď záhrada spí.

Tipy, čo robiť v zime, keď záhrada spí.