Prvým krokom je plánovanie. Na začiatku to môže byť trocha časovo náročné, ale v dlhodobom horizonte je to tá najlepšia vec, ktorú pre svoju záhradu môžete urobiť. Vlastná vypestovaná zelenina je nielen lacnejšia, ale tiež zdravšia. A čo tá chuť! V neposlednom rade je to hlavne skvelý spôsob, ako stráviť viac času na čerstvom vzduchu. Začneme s nasledujúcimi tipmi.

1. Výber vhodného miesta

Zelenina potrebuje veľa svetla, aby vyrástla šťavnatá a lahodná, takže je dôležité vybrať dostatočne slnečné miesto. Čím bližšie k vašej kuchyni zeleninu umiestnite, tým ľahšie pre vás bude si ju vychutnať v každom jedle.

2. Vyvýšené záhony, riadky, alebo kontajnery

Zvoľte vhodnú formu, ktorá bude zodpovedať vašim požiadavkám. Vyvýšené záhony vám dajú kontrolu nad pôdou a efektívne využijete miesto v záhrade. Klasické riadky zase môžu byť jednoduchšie na úpravu spolu s rastúcimi rastlinami. Pestovanie v kontajneroch je flexibilné a jednoduché riešenie pre malé záhrady a môže byť použité tiež na pestovanie čerstvých bylín, šalátov, rajčín a čili papričiek.

3. Príprava cestičiek

Vytvorte stredové cestičky dostatočne široké na prepravu materiálu. Zamyslite sa nad tým, aký povrch vyhovuje vašej záhrade. Trávnaté cesty je treba kosiť, a preto by mali byť prispôsobené veľkosti vašej kosačky. Kamienkové a štrkové cesty je treba zbavovať buriny.

Vegetable garden Fiskars

 

4. Význam pôdy

Použite úrodnú, organickú pôdu bez buriny, ktorá zvýši plodnosť vašich rastlín a minimalizuje potrebu pletia. Nie je zlé pôdu si nechať analyzovať záhradným profesionálom a lepšie tak porozumieť konkrétnym požiadavkám vašej pôdy.

5. Výber semien a rastlín

V predstihu si naplánujte, čo a v akom množstve budete chcieť zasiať. Najčastejšou chybou totiž býva, že ľudia nakúpia príliš veľa semien a rastlín, pretože sú natešení na jar a na sadenie. Kombinujte zeleninu s kvetinami a bylinami, čím vytvoríte nádherný mix. Kvetiny majú jedinečnú vlastnosť prilákať opeľovačov. Tiež zvážte, ako na seba rastliny vzájomne reagujú, pretože na seba môžu mať veľký vplyv. Napríklad úplne perfektná kombinácia, kde sa vzájomne rastliny podporujú sú rajčiny s bazalkou či kel s aksamitníkom.

Vegetable garden Fiskars

 

6. Starostlivosť o rastliny

Starajte sa o svoje semienka a rastliny na základe odporúčaní pre jednotlivé druhy. Zalievajte kvetiny pravidelne a množte ich podľa potreby. Väčšine rastlín vyhovuje vlhkosť, ale zemina by nemala byť veľmi mokrá. Organický kompost alebo slama vyživujú pôdu a pomáhajú jej udržať vlahu.

Zdroj: www.fiskars.sk