Zaváranie varenie viečka
Zaváranie je jeden zo spôsobov tepelnej konzervácie potravín, pri ktorej sa pokrm v pohári tesne uzavreté viečkom ohrieva na teplotu okolo 85 ° C alebo vyššej.
Ohrievaním uzavretých pohárov vo vode alebo pare dôjde k uvarenie a pasterizáciu pokrmu. Zároveň je z nádoby vytlačený prebytočný vzduch, ktorý sa vplyvom vysokej teploty rozťahuje. Po určitej dobe sa nechá poháre vychladnúť. Tým dôjde k zmršteniu vzduchu vnútri poháre, a pretože je uzavretá viečkom, zníži sa v nej tlak. Viečko je okolitým atmosférickým tlakom pritlačené pevne k poháru a tak je dosiahnuté vzduchotesnosti a zároveň pasterizácii pokrmu. Pokrm je chránený pred kontamináciou mikroorganizmami z vonkajšieho prostredia a môže sa tak dlhšie uchovať bez pokazenia.
Prvé pokusy s hermetickým konzervovaním ovocia vykonal roku 1804 francúzsky kuchár Aperto. Tieto konzervy boli určené pre francúzske vojnové lode.
Zaváranie varenie viečka