Grilovanie
Gril je zariadenie pre tepelnú úpravu pokrmov, tzv. Grilovanie. Zdrojom tepelného žiarenia môže byť vykurovacia špirála alebo žeravé palivo. Podľa zdroja tepla sa grily rozdeľujú na niekoľko typov.
Grily na drevené uhlie sú tá pravá klasika. Obsluha takého grilu však vyžaduje už určité skúsenosti. Cena týchto grilov nie je vôbec vysoká, nevýhodou však je kupovanie dreveného uhlia. Pred použitím je ich potrebné poriadne nahriať, čo ale väčšinou trvá iba niekoľko minút. Regulácia teploty prebieha zložitejšie za pomocou otvárania alebo zatvárania prieduchu vo veku grilu. To obmedzuje prísun kyslíka a horenie sa buď podporuje alebo tlmí.
Keďže sú grily pri svojej prevádzke rozpálenej na vysokú teplotu, je dôležitá ich stabilita a robustná konštrukcia. Materiál, z ktorého je gril vyrobený a jeho povrchová úprava by mala byť odolná voči vysokým teplotám. Inak hrozí deformácia a uvoľňovanie nebezpečných látok.