Pokiaľ začínate s chovom moriek, určite si prečítate nasledujúce riadky, v ktorých je zhrnuté, na čo si dať pozor pri výkrme tejto hydiny.

Po desaťročia sa domáci výkrm moriek a najmä moriakov do vysokých hmotností teší značnému záujmu chovateľov. Obľúbený je nákup približne šesťtýždenných odchovaných širokoprsých malých moriek. Liahnutím a odchovom od malých moriek sa zaoberá málokto – s výnimkou chovu pôvodných čistokrvných plemien. Tie si dokážu samé vysedieť a odvodiť potomstvo. Ich hmotnosť pri zabití a osvalenie sa však širokoprsým malým hybridným morkám nedokáže vyrovnať.

Výkrm moriek je vedou a vyplatí sa využívať kŕmne zmesi, ktoré sú najmä u širokoprsých moriek predpokladom dosiahnutia vysokej konečnej hmotnosti výrazne prekračujúcej 20 kg. Na zlepšenie kulinárskych vlastností mäsa je možné v drobnom chove v menšej miere (približne do 30 %) využiť aj tradičné krmivá.

Zdravotné problémy

Zásadným problémom je však zdravotný stav malých moriek – najčastejšie čiernohlavosť, ktorá predstavuje trvalé nebezpečenstvo najmä u mladších moriek do 12. týždňa veku a ktorú sprevádza vysoký úhyn. Pôvodcom choroby je prvok Histomonas meleagridis, ktorý poškodzuje črevá a pečeň mladých moriek (a ďalších druhov hrabavej hydiny). Prenáša sa prostredníctvom vajíčok črevných červov Hetarakis gallinae (nimi môžu byť zamorené výbehy). Prevenciou je teda predovšetkým oddelenie mladých moriek od ostatnej hydiny a kontaminovaných výbehov. Vhodné je aj zabezpečenie odčervenia a asanácie hydinových výbehov. Pomáha tiež podávanie vyšších dávok vitamínov.

Nevhodné liečivá

Súčasným problémom je nevhodnosť dostupných liečiv pre jatočnú hydinu – v minulosti osvedčený metronidazol (často v tabletkách entizol) ani jeho veterinárne obdoby nie sú určené na liečbu alebo prevenciu pre zvieratá určené na konzumáciu ľudmi. Metronidazol sa môže využívať pri liečbe závažných infekcií človeka, ako sú borelióza, postihnutie klostrídiami alebo žalúdočné vredy, a existuje obava zo znižovania účinnosti po nekontrolovanom využívaní u zvierat.

Pozor na zámenu krmív 

Tiež je nutné upozorniť na nutnosť použitia kŕmnych zmesí len pre určené druhy alebo kategórie zvierat – niektoré zložky (napr. kokcidiostatiká) môžu byť až jedovaté alebo nevhodné pre iný druh – to platí aj pre zámenu zmesi pre kurčatá a malé morky. Kŕmne zmesi sú už natoľko špecifické, že sa oplatí dôkladne si prečítať informácie a dodržiavať ich.

Zdroj: www.energyshobby.sk