Ak nechcete mať problémy s neplodnosťou, pripúšťaním či graviditou, je dobré skontrolovať a prípadne upraviť prostredie, v ktorom samice žijú, ako aj množstvo krmiva.

Jedným z najčastejších problémov v chove králikov sú problémy s pripúšťaním a graviditou králic. Graviditu, a celkovo plodnosť, ovplyvňuje celý rad faktorov (napr. prostredie a kŕmenie), ale len niektoré z nich môžeme bezprostredne ovplyvniť.

  • Teplota prostredia – nízka i vysoká teplota obmedzuje plodnosť. Negatívny vplyv majú dokonca aj letné teploty nad 25 °C.
  • Dĺžka svetelného dňa – optimálny je predlžujúci sa deň, prípadne je vhodné umelé predĺženie na 14 až 16 hodín svetla denne.
  • Zásadný vplyv môže mať výživa – tá musí zodpovedať chovným králikom už v období odchovu (nesmie to byť výkrm). Najjednoduchšie je kŕmenie kompletnou kŕmnou zmesou pre chovné králiky (odporúčané dávkovanie cca 50 g na kg v období pred pripúšťaním). Základnú kŕmnu dávku môžeme doplniť prírodnými zdrojmi vitamínov, ako je mrkva, petržlen, zeler, vetvičky ovocných stromov alebo na jar napríklad púpava.

Samica musí byť pred pripúšťaním v optimálnej kondícii, t. j. ani obézna, ani chudá. Nemala by mať ani hlad, pretože potom prírodné pochody smerujúce k rozmnožovaniu skrátka nefungujú.

Optimálny čas na pripustenie ľahko určíme podľa stavu vonkajších pohlavných orgánov králice. Ak je vulva červená a akoby napuchnutá, môžeme očakávať úspešné pripustenie.

Zdroj: www.energyshobby.sk